Що робити при сонячному опіку?

Сьогодні ви провели відмінний день на пляжі і зовсім забули про те, що ласкаве сонце може бути небезпечним для вашої шкірі. Увечері замість того, щоб йти на прогулянку морем або в клуб, ви розумієте, що потрібно залишитися вдома, тому що шкіра стала червоною і роздратованою. Так. Ви отримали сонячний опік. Зараз всі говорять про те, як ви могли допустити і "чому не захищалися на сонці". Але ми думаємо, що вам більш актуально дізнатися, що робити при сонячному опіку і як швидко його зняти?

Як швидко вилікувати сонячний опік?

Вплив ультрафіолетового випромінювання призводить до того, що шкіра червоніє, з'являються запалення і больові відчуття. Не рідко трапляються ситуації, коли опіки супроводжуються появою пухирів, і уражене місце починає свербіти і лущитися. Також може з'явитися слабкість і головний біль.

Що потрібно робити, а що категорично ні? Швидше за все, ви це чули не раз, але зазвичай в моменти, коли ситуація вже сталася, ми нічого не можемо згадати. Будемо раді, якщо такі поради допоможуть вам впоратися з ситуацією, заощадивши час, а час в цьому випадку вирішує дуже багато.

Якщо обгоріла шкіра, категорично забороняється робити наступне:

  • Змащувати уражену ділянку кубиками льоду. Це небезпечно тим, що епітелій буде відмирати, а відновлювальний період стане ще довше.
  • Обробляти ділянку спиртовмісними засобами, тому як спирт має властивість викликати додаткову дегідратацію.
  • Обробляти опіки засобами, до складу яких входить вазелін. Засоби такого типу просто запечатують пори і шкіра не зможе дихати. Це також стосується свинячого і баранячого жиру.
  • Проколювати пухирі, що загрожує інфікуванням шкіри.
  • Засмагати чи перебувати під прямими сонячними променями із заздалегідь необробленої шкірою.

Звичайно, в такій ситуації найголовніше питання, яке ви будете задавати собі і іншим — це як можна швидко вилікувати сонячний опік. Ну звичайно, ви приїхали на відпочинок і відпустка "не гумова", тому мало кому хочеться провести всі дні в кімнаті або під парасолькою, тоскно спостерігаючи за відпочиваючими.

Як лікувати, а краще взагалі прибрати сонячний опік?

Перша допомога — це вологий компрес, який не тільки зніме біль, але і зволожує шкіру. Тримати такий компрес потрібно хвилин п'ятнадцять-двадцять. Якщо є можливість, варто прийняти ванну, але стежте щоб вода була кімнатної температури.

Після компресу уражену ділянку потрібно обробити спреєм або скористатися спеціальним зволожуючим кремом. Потім дайте шкірі відпочити, і на цей час варто залишитися в приміщенні, щоб захиститися від сонячних променів.

Якщо помітите за собою слабкість або втому, прийміть аспірин або парацетамол.

Звичайно, потрібно обов'язково піти в аптеку або попросити когось сходити, щоб купити препарати для зняття больових відчуттів, а також ті, які зволожують шкіру, пом'якшують її і будуть сприяти регенерації шкірного покриву. Такі препарати гальмують розвиток запальних процесів. Не зайвим буде перед покупкою порадитися з фармацевтом або дерматологом.

Скільки проходить сонячний опік?

В середньому опік проявляється через 12 годин. Через два-три дні почервоніння почнуть спадати, проте в залежності від тяжкості ураження, триває вони можуть сім-десять діб.

Опік — найнеприємніше, що може трапитися на відпочинку, тому, звичайно ж, не варто ігнорувати правила перебування на сонці, а також користуватися сонцезахисними засобами.